11 de desembre 2012

Ressenya: Maleït karma

Títol originalMieses Karma
Títol edició catalana: Maleït Karma
Autor: David Safier
Editorial: Edicions Empúries
Any de publicació: 2010
Número de pàgines: 320


Sinopsi
La presentadora de televisió Kim Lange està en el millor moment de la seva carrera quan pateix un accident i mor aixafada pel lavabo d’una estació espacial russa. És aleshores que Kim s’assabenta que ha acumulat mal karma al llarg de tota la seva existència: ha enganyat el marit, ha menystingut la filla i ha amargat la vida a tots els que l’envoltaven. Aviat descobrirà quin és el seu càstig: és en un forat a terra, té dues antenes i sis potes... és una formiga! Kim no té ganes d’anar arrossegant molles de pastís després d'haver eludit els hidrats de carboni durant tota la seva vida. A més a més, no pot permetre que el seu marit es consoli amb una altra. Només li queda una sortida: acumular bon karma per ascendir en l’escala de la reencarnació i tornar a ser humana. Però el camí per deixar de ser un insecte i convertir-se en bíped és dur i ple d'entrebancs. 

Aplaudida arreu del món, Maleït karma és una història divertidíssima i hilarant, que ha col·locat David Safier en el punt de mira de l’escena literària europea, una faula entranyable que, entre riallades, ens ajuda a reflexionar sobre les prioritats de la nostra vida.



Opinió
Maleït Karma ens explica la història de Kim just després de la mort. Si, aquest llibre comença amb la mort de la protagonista... perquè sinó el karma no funciona. Durant tota la vida Kim només ha mirat per ella mateixa: ha impulsat la seva carrera deixant de banda la seva filla i el seu marit, ha tractat malament als seus col·laboradors i ha acumulat tant mal karma que quan mor... s'encarna en una formiga.
Tot un seguit de situacions estranyes i reencarnacions varies aniran canviant a la nostra protagonista, d'egoista a menys egoista (tampoc es pot canviar tant a les persones), i de centrar-se només en ella mateixa a aconseguir que tingui per objectiu recuperar l'amor del seu marit i la seva filla. 

És una història divertida, que quedaria incompleta sense la participació de Casanova (sí, sí el real), que arrastra més de 200 anys de mal karma, reencarnant-se en una formiga una vegada i una altra. Aquest personatge proveeix al llibre una bona dosis de diversió i optimisme i que fan que els lectors caiguin (una vegada més) als seus peus. 

En un principi la història està centrada en l'autocompassió de Kim, perquè ella creu que tot li va malament: no té prou èxit, no està prou prima, té mala sort, etc, etc. Aquesta part és la que menys m'ha agradat del llibre. Suposo que això està bé perquè l'objectiu és que la noia canvii. Però potser m'ha semblat una mica forçat, Kim és massa típica (típica noia d'èxit que no té temps per a res). Però a mesura que el llibre avança Kim m'ha anat caient bé, sobretot quan l'autocompassió passa a convertir-se en maduresa i determinació per recuperar una vida que ha malgastat. 

Un llibre que recomano molt per aquells que estan desanimats i volen una visió diferent de la vida, o per aquells que vulguin una història diferent, amb grans dosis d'humor, moments inversemblants i uns personatges molt humans. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada